Lås, Service och underhåll
Information 

Ta hand om dina lås

DOORMAN

Behöver man serva sina lås?

Vi installerar och servar lås

Liksom annan teknisk utrustning, måste lås och nycklar skötas om för att fungera väl. Underhållsbehovet varierar beroende på användningsfrekvens, belastning och miljö. Olika typer av lås och de olika delarna av ett lås skall ha olika typer av service. Fel slags service kan i längden förstöra ett lås, så det gäller att tänka till! Nycklar som används mycket slits och fungerar sämre. Slitna nycklar skall bytas ut.

Behöver du hjälp med att serva eller installera lås kan du ringa Jourcenter i Sverige AB på 0761-751000.

Behöver du hjälp – ring 0761 751000

Vad gör man när låser inte fungerar som tänkt?

Så här tar du hand om och servar olika typer av lås

Mekaniska låshus:

Smörj mekaniska låshus med fett. Det rekomenderas att göra 2 gånger om året. Det är viktigt att smörja alla sidor på fall och regel. Det är rekomenderat att använda fett med god vidhäftning – som exempelvis Assa låsfett.

Tillhållarlås:

Ett tillhållarlås får aldrig smörjas igenom nyckelhålet, låser kommer då att sluta fungera. Man kan använda lite långtidsverkande fett på regeln som låser dörren eller fönstrat.

Slutbleck:

För att säkerställa en mjuk och pålitlig funktion bör glidytor mellan fall och slutbleck smörjas minst två gånger om året. Använd Assa Låsfett och torka bort eventuellt överskott. Varning! Fil- och smärjelspån kan störa funktionen.

Elektriska låshus (Yale Doorman):

Fett bör appliceras två gånger om året eller vid behov på båda sidor av huvudförreglingen och kolven (de rörliga delarna). Varning! Använd inte låsspray för att smörja interna delar i låshuset.

Låsenheter:

Vid den årliga översynen bör åtdragningen av skruvar för låshus, behör, dörrtrycken och slutbleck kontrolleras.

Cylinderlås:

Smörjning av låscylindern rekommenderas minst två gånger om året. Använd Assa Låsspray och undvik olja, fett, grafit eller 5-56. Endast använd spray avsedd för låssmörjning i nyckelhålet. Två serviceomgångar om året är att rekommendera, men cylinderlås som används frekvent eller är utsatta för extremt väder bör smörjas oftare. En smörjning före vintern kan förhindra kondens- och isbildning som kan försvaga låset.

Varning!

Använd aldrig olja eller grafit i låscylindrar, då det kan orsaka funktionsfel och leda till att låscylindern fastnar.

Nycklar:

Nycklar slits med tiden och bör bytas ut om deras förmåga att öppna låset försämras vid normal användning. Nycklar är en värdehandling som skall förvaras med omsorg så de inte blir skadade eller böjda. Undvik att publicera bilder eller annan information på din nyckel som gör den tillgänglig för kopiering.

Hänglås:

Hänglås av typen tillhållarlås med spärrbrickor, exempelvis ABLOY PL-serien, bör smörjas i nyckelhålet med en droppe motorolja eller med låsspray. Se även till att smörja där låsbygeln går in i låset med ett långtidsverkande fett avsett för detta ändamål. Hänglås med cylinder bör servas med låsspray och aldrig med fett. Om hänglåset används utomhus bör det ses över minst två gånger om året.

Spanjolett med låshus:

Vid de tre låskolvarna finns särskilda hål som är till för att man ska kunna smörja skenan, den så kallade spanjoletten, som styr kolvarna.

Gångjärn:

Det är viktigt att regelbundet se över alla gångjärn minst en gång om året. Kontrollera att alla skruvar är ordentligt åtdragna eftersom lösa skruvar kan försämra dörrfunktionen, öka slitaget och underlätta för inbrott. För att förhindra att den svarta dammbeläggningen sätter sig på gångjärnen, se till att de underhålls och smörjs regelbundet med ett långtidsverkande fett, inte olja.

Dörrstängare:

Vid den årliga kontrollen bör följande funktioner justeras: stängningshastighet, fjäderkraft, öppningsbroms och tillslutningshastighet. Smörj ledande lagring i armsystemet och kontrollera att det är ordentligt fastsatt i dörr och karm.

Underhåll av altandörr:

Om din balkongdörr börjar kännas trög att öppna och stänga kan det vara dags för smörjning. En flaska låsspray gör jobbet enkelt, och du kan köpa låsspray hos oss.

Det är bra att smörja spanjoletten ungefär en gång om året.

Det finns tre platser på en altandörr som bör smörjas regelbundet: spanjoletten, gångjärnen och låscylindern.

Spanjolett – Det finns särskilda hål vid de tre låskolvarna där du kan smörja skenan, även kallad spanjoletten, som styr kolvarna.

Gångjärn – När gångjärnen är smorda glider balkongdörren upp utan att gnissla. Om gångjärnen inte har smörjhål eller spår ska de inte smörjas.

Låscylinder – Låscylindern behöver också smörjas regelbundet för att nyckeln ska vrida lättare och för att förlänga låsets livslängd.

Justera en altandörr:

Om din dörr kärvar eller är svår att öppna och stänga behöver den justeras.

Kontrollera att avståndet mellan ramen och karmen är lika runt hela dörren så att dörrbladet inte stänger snett. Om dörrbladet är snett kan det justeras med en gångjärnsriktare.

Stå på insidan av dörren om den öppnas utåt. Öppna dörren så pass mycket att du ser en ljusstrimma. Är ljusstrimman jämn hela vägen? Om inte, justera karmen med karmskruvarna så att dörren stänger jämnt.

Om dörren ändå blir svår att låsa efter justeringen kan gångjärn och låsbeslag smörjas med låsspray.

När dörren är korrekt justerad ska den vara lätt att öppna, stänga och låsa.

Denna underhållsåtgärd bör utföras ungefär vartannat år.

Installation:

Om låset inte är korrekt installerat kan det påverka dess prestanda och hållbarhet. Dubbelkolla installationsanvisningarna och se till att låset är korrekt installerat. Om du är osäker, överväg att kontakta en låssmed för installation.

Behöver du hjälp – ring 0761 751000

Hem och privatservice

Öppning och service av tex Dokumentskåp. Öppning av vapenskåp utan nyckel eller kod. Service och låsbyte på kassaskåp. Installation av vapenskåp ock värdeskåp. 

LÄS MER

Företagsservice

Service och öppning av valv och bankvalv.
Öppning av bankfack, värdeskåp. Service och installation av värdeförvaringsenheter.
Öppning av kassaskåp och bankomat skåp.

LÄS MER

Fordonsservice

Låsöppning och montering av  säkerhetsskåp avsedda för bilar och fordon. Byte av lås och knappsatser i klass SSF3492,  verktyggskåp för fordon. 

LÄS MER

Service och montage av lås

Vi har alltid en tillgänglig låssmed på Västkusten, redo att hjälpa er med lås. Utelåst? Haft inbrott? Inlåst?

Vår låssmed i Göteborg täcker samtliga områden i och omkring Göteborg:  Landala, Haga, Kungsladugård, Majorna, Masthugget, Olivedal, Sanna, Stigberget, Änggården, Linné, Hisingen, Backa, Brunnsbo, Kärra, Rödbo, Skogome, Skälltorp, Säve, Tuve, Arendal, Björlanda, Hjuvik, Jättesten, Lorensberg, Stampen, Vasastaden, Lundby, Eriksberg, Kvillebäcken, Kyrkbyn, Kärrdalen, Lindholmen, Rambergsstaden, Slättadamm, Annedal, Länsmansgården, Nolered, Biskopsgården, Svartedalen, Västra Göteborg, Bratthammar, Fiskebäck, Grevegården, Grimmered, Guldringen, Hagen, Kannebäck, Långedrag, Näset, Skattegården, Södra Skärgården, Ängås, Önnered, Örgryte, Härlanda, Bagaregården, Björkekärr, Härlanda, Kallebäck, Kålltorp, Kärralund, Lunden, Olskroken, Redbergslid, Skår, Torpa, Överås, Gamlestaden, Kortedala, Utby, Bergsjön, Angered, Angereds Centrum, Agnesberg, Bergum, Eriksbo, Gårdstensberget, Gunnilse, Hammarkullen, Hjällbo, Linnarhult, Lövgärdet, Rannebergen. Askim, Billdal, Flatås, Frölunda Torg, Hovås, Högsbo, Högsbohöjd, Högsbotorp, Järnbrott, Kaverös, Ruddalen, Tofta, Centrum, Guldheden, Heden, Inom Vallgraven, Johanneberg, Krokslätt,s

Låssmed i Göteborg – Jourcenter låsservice

En låssmed är den bästa lösningen när du behöver akut hjälp med lås. Vi tillhandahåller alla traditionella tjänster såsom montering av Yale Doorman, låsbyten, låsöppningar, åtgärd av inbrottsskador, kodlås m.m. men vi är också på plats akut, på endast några få minuter när du behöver hjälp med dina lås omgående! Vi vet att våra kunder inte alltid kan vänta och erbjuder därför omedelbar assistans. När det kniper kan du räkna med Jourcenters skickliga och erfarna låssmeder.

Naturligtvis är även du som bor längs övriga Västkusten välkommen att ringa vår jour låssmed

Vi erbjuder låsjour dygnet runt 24h alla dagar i Göteborg, Stenungsund, Hisingen, Partille, Mölndal, Mölnlycke, Surte, Bohus, Kungälv, Lerum, Floda Kungsbacka, Särö, Hovås, Askim, Billdal, Torslanda, Tjörn, Orust, Varberg, Falkenberg, Halmstad, Borås, Ullared. Är du utelåst, tappat nycklar, haft inbrott eller kanske du inte kan låsa till din lokal eller hem så ringer du vår låssmed på 0761-751000. Hjälp med lås, hjälp att öppna dörr ring vår låssmed 0761-751000 jour.

Vid akuta ärenden är vår Låsjour på plats inom ca 60 minuter.
Dygnet runt längs hela Västkusten!

 

Ring vår låssmed jour längs Västkusten

dygnet runt! 0761-751000

Tillgängliga dygnet runt

Du behöver aldrig skämmas för att ringa oss oavsett tid på dygnet, vi svarar i tel både kvällar, nätter och helger

Nöjd kund garanti

Det är  viktigt för oss att du som kund känner dig nöjd och trygg. Därför säkerställer vi alltid att du är nöjd

Fri konsultation

Ring oss gärna och fråga innan du beställer, kanske kan vi hjälpa dig via telefon

”Fick hjälp redan samma dag när nyckelskåpet som alla nycklar till bilarna förvaras i gick sönder och inte gick att öppna längre. Efter konstaterat fel i värdeskåpets låsmekanism, borrades skåpet upp, låset ersattes och en ny knappsats monterades och skåpet kunde fortsättas användas som vanligt med endast ett mindre avbrott i verksamheten.”

Bilfirman

Kund

”Tappade bort samtliga nycklar till mitt vapenskåp. Fick proffesionell hjälp att öppna skåpet och fick det gamla nyckellåset ersatt med ett nytt kodlås. Kan fortfarande avnända skåpet då hela proceduren gjorts av en certifierad tekniker som garanterar att skåpet inte tappar  sin klassning efter ingreppet”

Jägaren

Kund

Hem, Företag, Bil,
Vi löser ditt låsproblem.

Service i ditt närområde

Contact

huvudKontor

Stora Arödsgatan 30
Göteborg

Ring oss

0761 751000

Maila oss